Höst i trädgården
Widerlov logo

widerlöv

Vi är Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Genom passion, engagemang och hårt arbete vill vi erbjuda marknadens bästa tjänster till bostadssäljare, bostadsköpare och nyproduktionsföretag.

Höst i trädgården

Höstfixa i trädgården

Även om sommaren snart är över finns det massor att göra i trädgården. Passa på att ge gräsmattan, träden och växterna kraft att överleva vintern.

Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Ulriksdal utanför Stockholm menar att rensa ogräs och beskära buskar är något som lämpar sig utmärkt under de så kallade "jas-månaderna", det vill säga juli, augusti och september. Buskar och träd är fortfarande i växt och såren som blir när man beskär, läker ihop. Så se till att ta bort vattenskotten, det vill säga grenar som växer uppåt och inåt.

Enligt Bosse så är sensommar och höst är en bra tid att se över och planera trädgården. Anledningarna är flera. Dels står trädgården i sin fulla prakt och det går att få en överblick över dess utseende. Dels går det att etablera nya växter innan vintern, dels är tempot lite lägre än under vår och sommar.


Här är Bosse Rapnes bästa trädgårdstips inför hösten:

Fixa gräsmattan
Den fuktiga hösten lämpar sig väl för att både laga och anlägga gräsmattor. Jorden är varm och fuktig. Fröna hinner gro och rötterna etablera sig innan vintern.

Beskär träd och buskar
Rensa i träd och buskar, ta bort grenar som växer inåt och uppåt. Det gäller särskilt fruktträd som behöver få in ljus i kronan. Rengör verktygen med rödsprit så att inte svamp- och virussjukdomar sprids.

Plantera träd, buskar, växter och lökar
Köp lökarna nu när urvalet är som störst så får du toppfina blommor i vår.

Flytta och föröka växterna
Slutet av september är bästa tiden för att flytta och föröka växter. Börjar man med det tidigare finns det risk att de torkar ut.

Knölar och icke vinterhärdiga växter
Ta upp dem innan första frosten. Det gäller knölväxter, exempelvis dahlior. Låt växterna vissna ner, det fungerar som isolering. Området där stammen och roten möts är hjärtat på växten och den behöver skydd på vintern.

Låt löven ligga
När växterna tappar löven – låt dem ligga. De ger näring till jorden. Bästa sättet är att låta gräsklipparen mala ner dem.

Njut!
Sup in trädgårdens prakt, ta hand om bär och frukt, skörda grönsaker och känn dig rik.Källa: Leva & Bo